La política com a continuació de la guerra?

Authors

  • Joan Carles González Caldito Institut Pere Vives Vich (Igualada)

Keywords:

Guerra, Atòmica, Política, Ucraïna, Clausewitz

Abstract

El teòric militar prussià Carl von Clausewitz va defensar que la guerra és la continuació de la política per altres vies. Tanmateix, cal preguntar-se si realment no és al revés, és a dir, que la política és la continuació de la guerra per altres vies. El present article explora aquesta darrera via amb exemples cabdals com la creació de l'artillera i els exèrcits professionals com a causa primera de la remodelació de la fiscalitat dels Estats baixmedievals i la nova centralització estatal; les desigualtats socials com a origen de revolucions socials i de les grans guerres; i la bomba atòmica com a arma capaç de redefinir els marges ètics i polítics del segle XX. Amb l'actual guerra a Ucraïna, en la qual s'ha despertat el fantasma de la guerra nuclear, la pregunta inicial torna a agafar força: de quina manera afectarà els Estats i les seves relacions polítiques aquesta nova guerra?

 

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Joan Carles González Caldito, Institut Pere Vives Vich (Igualada)

Sóc nascut a Igualada (Barcelona, 1987) i llicenciat en Filosofia (UAB). Vaig obtenir un beca Erasmus per a l'Université de Caen Basse-Normandie, i tinc dos Màster, un de Filosofia teòrica i pràctica (UNED), i un altre de Professorat en Educació Secundària (UB). Tinc un gran interès per la filosofia, l'estètica, la política i la història modernes i contemporànies. Col·laboro en diversos mitjans de comunicació locals i estatals, així com en revistes culturals i de filosofia d'àmbit internacional. Sóc autor del llibre "La filosofia tràgica de Nietzsche. Ontología de l'esperit lliure"

 

Joan Carles González Caldito, Institut Pere Vives Vich, Av. Emili Vallès, 17, 08700 Igualada, jc.gonzalez888@gmail.com

 

Presentació curricular:

Nascut a Igualada (Barcelona), el 1987. Sóc llicenciat en Filosofia per la UAB i vaig obtenir

Llicenciat i Màster emn Filsoofiauna beca Erasmus per a la Université de Caen Basse-Normandie. He fet dos Màsters, un de Filosofia teòrica i pràctica per la UNED, i un altre en Professorat en Educació Secundària per la UB. He publicat diversos articles filosòfics en revistes de filosofia com Reflexiones Marginales, Philosophia Iuvenalies, Eikasia Revista de Filosofia i Filosofia, ara! També col·laboro en diversos mitjans de comunicació com Anoiadiari, Infoanoia, Iniciativa Debate i Mito Revista Cultural. Igualment sóc autor de l'assaig filosòfic autoeditat La filosofia tràgica de Nietzsche. Ontologia de l'esperit lliure.

 

References

ARENDT, H. (1998): Los orígenes del totalitarismo. Madrid: Grupo Santillana de Ediciones.

CLAUSEWITZ, K. (2014): De la guerra. Madrid: La Esfera de los Libros.

FOUCAULT, M. (1997): Il faut defendre la société. Paris: Editorial Gallimard.

KANT, I. (2005): Sobre la paz perpetua. Madrid: Editorial Tecnos.

KEEGAN, J. (2014): Historia de la guerra. Madrid: Turner Publicaciones.

LOCKE, J. (1999): Escritos monetarios. Madrid: Ediciones Pirámide.

MAQUIAVELO, N.(2005): El Príncipe. Madrid: Alianza Editorial.

MARX, K; ENGELS, F. (2019): Manifiesto Comunista. Madrid: Alianza Editorial.

ORWELL, G. (1980): 1984. Barcelona: Salvat Editores

PIKETTY, T. (2019): Capital et idéologie. Paris: Éditions de Seuil; (2021): Une brève histoire de l’égalité. Paris: Éditions de Seuil.

SOLA AYAPE, C.; SOTELO FUENTES, M.F.: (2020): “La bomba atómica después de Hiroshima y Nagasaki. El difícil camino hacia el control de la energía nuclear”. En En-claves del pensamiento: Núm. 28: Julio-Diciembre, 2020. México: Tecnológico de Monterrey.

RUSSELL, B.; EINSTEIN, A. (2010): “Manifiesto Russell-Einstein”. Filosofía en español [en línia]. Disponible a: https://www.filosofia.org/cod/c1955rus.htm

Downloads

Published

10-12-2024

How to Cite

González Caldito, J. C. (2024). La política com a continuació de la guerra?. Filosofia, Ara! Revista Per a Pensar, 9(1-2), 5–7. Retrieved from https://www.filoara.cat/revista/index.php/FA/article/view/343