La política com a continuació de la guerra?
Keywords:
Guerra, Atòmica, Política, Ucraïna, ClausewitzAbstract
El teòric militar prussià Carl von Clausewitz va defensar que la guerra és la continuació de la política per altres vies. Tanmateix, cal preguntar-se si realment no és al revés, és a dir, que la política és la continuació de la guerra per altres vies. El present article explora aquesta darrera via amb exemples cabdals com la creació de l'artillera i els exèrcits professionals com a causa primera de la remodelació de la fiscalitat dels Estats baixmedievals i la nova centralització estatal; les desigualtats socials com a origen de revolucions socials i de les grans guerres; i la bomba atòmica com a arma capaç de redefinir els marges ètics i polítics del segle XX. Amb l'actual guerra a Ucraïna, en la qual s'ha despertat el fantasma de la guerra nuclear, la pregunta inicial torna a agafar força: de quina manera afectarà els Estats i les seves relacions polítiques aquesta nova guerra?
Downloads
References
ARENDT, H. (1998): Los orígenes del totalitarismo. Madrid: Grupo Santillana de Ediciones.
CLAUSEWITZ, K. (2014): De la guerra. Madrid: La Esfera de los Libros.
FOUCAULT, M. (1997): Il faut defendre la société. Paris: Editorial Gallimard.
KANT, I. (2005): Sobre la paz perpetua. Madrid: Editorial Tecnos.
KEEGAN, J. (2014): Historia de la guerra. Madrid: Turner Publicaciones.
LOCKE, J. (1999): Escritos monetarios. Madrid: Ediciones Pirámide.
MAQUIAVELO, N.(2005): El Príncipe. Madrid: Alianza Editorial.
MARX, K; ENGELS, F. (2019): Manifiesto Comunista. Madrid: Alianza Editorial.
ORWELL, G. (1980): 1984. Barcelona: Salvat Editores
PIKETTY, T. (2019): Capital et idéologie. Paris: Éditions de Seuil; (2021): Une brève histoire de l’égalité. Paris: Éditions de Seuil.
SOLA AYAPE, C.; SOTELO FUENTES, M.F.: (2020): “La bomba atómica después de Hiroshima y Nagasaki. El difícil camino hacia el control de la energía nuclear”. En En-claves del pensamiento: Núm. 28: Julio-Diciembre, 2020. México: Tecnológico de Monterrey.
RUSSELL, B.; EINSTEIN, A. (2010): “Manifiesto Russell-Einstein”. Filosofía en español [en línia]. Disponible a: https://www.filosofia.org/cod/c1955rus.htm
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Joan Carles González Caldito
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
L'edició electrònica - i, eventualment, impresa - d'aquesta Revista es realitza amb el suport de l'"Associació Filosofia, Ara", sent necessari citar-ne la procedència (revista "Filosofia, ara!", filoara.cat), en qualsevol reproducció d'un article (parcial o total).
Excepte indicació contrària, tots els continguts de l'edició electrònica es distribueixen sota una llicència d'ús i distribució "Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SinDerivar 4.0 Internacional" (pot consultar des d'aquí la versió informativa i el text legal de la llicència). Aquesta circumstància s'ha de fer constar expressament, i d'aquesta manera, quan es reprodueixi o sigui el cas.