Luisa Sigea de Velasco, una filòsofa toledana del segle XVI - Font Mareña, Imma (Filosofia, ara! Revista per a pensar, 2020)
L'article presenta una biografia de la filòsofa toledana Luisa Sigea de Velasco i una breu anàlisi filosòfica de la seva obra Diàleg de dues donzelles sobre la vida àulica i la vida retirada. L’objectiu d’aquesta obra de Luisa Sigea fou descobrir quin era el millor estil de vida per poder arribar al costat de Déu i gaudir de la vida feliç: l’estil de vida àulic o l’estil de vida retirada. Per poder respondre a aquesta qüestió, Sigea va desenvolupar una sèrie de reflexions polítiques, antropològiques i epistemològiques que subordinà a l’objectiu ètic d’arribar a Déu i a la felicitat. Per presentar el seus arguments, Luisa Sigea va tenir en compte determinats aspectes de les filosofies pitagòrica, platònica, estoica, agustiniana i, sobretot, de la doctrina cristiana, a partir dels quals va extreure les seves pròpies reflexions i conclusions. Sigea, però, no va recollir tots aquests arguments aliens per poder, a partir d’aquí, aprofundir en els mateixos objectius dels autors citats o bé oposar-s’hi de manera crítica, sinó per justificar i analitzar l’estil de vida àulic i l’estil de vida retirat per tal de descobrir quin dels dos era millor per poder aconseguir la vida feliç dintre d’aquest segle. La conclusió a què va arribar va ser que ambdós estils de vida eren igualment vàlids per poder arribar al costat de Déu. La raó per escollir un estil de vida o l’altre, segons ella, era el tipus de persona que és cadascú, és a dir, segons si hom posseeix una ànima feble o bé una ànima forta.