Qui és el demos?
Resum
L'article tracta de la dificultad per determinar, en democràcia, qui és el demos o poble al qual s'ha de consultar. Parteix d'exemples de la nostra realitat quotidiana, com el desig d'independència a Catalunya o el fenòmen de BCNWorld. S'argumenta que el recurs a un llenguatge de drets (del "dret a decidir") és confós i pot aplicar-se, respecte del mateix problema, a nivells que s'exclouen: respecte de BCNWorld, el dret a decidir el té el territori afectat o tota Catalunya? De la mà de Ronald Beiner, s'argumenta que la millor manera de respondre a la pregunta "qui ha de decidir?" (qui és el demos?) és substituint el llenguatge de drets pel llenguatge de béns, més obert a la deliberació conjunta. Al final, no cap donar una resposta única i universal, sinó que s'haurà d'aplicar la virtut política de la prudència segons el cas i el tipus de problema del qual es demana una decisió.Descàrregues
Descàrregues
Publicades
Com citar
Número
Secció
Llicència
L'edició electrònica - i, eventualment, impresa - d'aquesta Revista es realitza amb el suport de l'"Associació Filosofia, Ara", sent necessari citar-ne la procedència (revista "Filosofia, ara!", filoara.cat), en qualsevol reproducció d'un article (parcial o total).
Excepte indicació contrària, tots els continguts de l'edició electrònica es distribueixen sota una llicència d'ús i distribució "Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SinDerivar 4.0 Internacional" (pot consultar des d'aquí la versió informativa i el text legal de la llicència). Aquesta circumstància s'ha de fer constar expressament, i d'aquesta manera, quan es reprodueixi o sigui el cas.