Kathrin Koslicki i el neo-aristotelisme per la defensa de la Metafísica
Paraules clau:
Metafísica, Koslicki, Carnap, Quine, AristòtilResum
Actualment en Filosofia, tenim dues caracteritzacions canóniques sobre la naturalesa de la Metafísica, la carnapiana i la quineana, tot i que són dues tesis diferenciades, ambdues coincideixen en que la Metafísica és reduïda a qüestions d'existència. No obstant, Kathrin Koslicki considera que aquestes caracteritzacions de la naturalesa de la Metafísica són errònies i que comporten una crítica explícita a la Metafísica o redueixen la resolució dels problemes metafísics a un pragmatisme. Per això, Koslicki considerant que els desacords metafísics són legítims i profunds, tenint com a marc de referència la filosofia aristotèlica, considera que la tesi quineana i carnapiana no reflecteixen bé la naturalesa de la Metafísica, ja que, hi ha disputes metafísiques que es deuen a disputes no-existencials sobre temes de fonamentabilitat. Koslicki considera que la Metafísica no pot ésser reduïda a qüestions d'existència, sinó que ha de ser pensada com la reflexió de quines entitats són fonamentals, i quines són derivades d'aquestes. L'article està dividit en una primera part introductòria sobre els meus objectius, seguit d'una breu exposició de les tesis carnapiana i quineana de la metafísica, i per últim l'exposició de la proposta neo-aristotèlica de Koslicki.
Descàrregues
Referències
Corkum, P. (2008). “Aristotle on Ontological Dependence”. Phronesis, 53, 65-92.
Koslicki, K. (2005). “On the Substantive Nature of Disagreements in Ontology”. Philosophy and Phenomenological Research, Vol. LXXI, No. 1, 85-105.
Koslicki, K. (2016). “Questions of Ontology” a Stephan Blatti i Sandra Lapointe (eds.) Ontology after Carnap, Oxford, UK, Oxford University Press, 220-241.
Quine, Willard van Orman (1962) “Acerca de lo que hay” a Desde un punto de vista lógico. Traducción de Manuel Sacristán, Barcelona, Ariel
Publicades
Com citar
Número
Secció
Llicència
L'edició electrònica - i, eventualment, impresa - d'aquesta Revista es realitza amb el suport de l'"Associació Filosofia, Ara", sent necessari citar-ne la procedència (revista "Filosofia, ara!", filoara.cat), en qualsevol reproducció d'un article (parcial o total).
Excepte indicació contrària, tots els continguts de l'edició electrònica es distribueixen sota una llicència d'ús i distribució "Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SinDerivar 4.0 Internacional" (pot consultar des d'aquí la versió informativa i el text legal de la llicència). Aquesta circumstància s'ha de fer constar expressament, i d'aquesta manera, quan es reprodueixi o sigui el cas.