Filosofia, ara! Revista per a pensar
http://filoara.cat - Vol. 5 (2019) Número 2 - ISSN 2462-3865
10 disputes filosòfiques
Secció de Filosofia Analítica (Societat Catalana de Filosofia)
Existeix Déu? És possible, més enllà de les legítimes creences religioses que cadascú pugui tenir, provar l’existència de Déu? I la seva no-existència?
El 28 de gener de l’any 1948 dos reconeguts filòsofs, Frederick Copleston i Bertrand Russell, es van asseure davant dels micròfons de la BBC per debatre cara a cara aquesta qüestió. Copleston, jesuïta, filòsof i un erudit sobre la història de la filosofia, va esgrimir en el debat arguments metafísics i morals en favor de l’existència de Déu. Russell, un dels fundadors de la tradició analítica en filosofia, va buscar de respondre als arguments de Copleston tot defensant una postura agnòstica. (A la xarxa es troba amb facilitat tant la transcripció d’aquest famós debat com el mateix document sonor).
Però és clar que ni Copleston ni Russell no són els precursors d’aquesta mena de disputes. En realitat el debat, la disputa, és constitutiva de la pròpia naturalesa filosòfica fins al punt que a l’edat mitjana la Disputatio era un part important del corpus acadèmic.
El seminari del curs 2019-20 de la Secció de Filosofia Analítica de la Societat Catalana de Filosofia aborda diferents debats, diferents disputes de la història del pensament. Cadascuna de les sessions busca acostar-nos a una determinada temàtica filosòfica tot explicant un debat real que es va produir entre dos (o més) filòsof/es. En ocasions els debats es van produir cara a cara, com el mencionat entre Copleston i Russell, o el que es va produir a mitjans del segle XVI entre Juan Ginés de Sepúlveda i el dominic Bartolomé de las Casas sobre la legitimitat del tracte que rebia la població indígena de les terres d’Amèrica conquerides pel regne de Castella.
El seminari inclou tant l’anàlisi de disputes històriques clàssiques (com ara la disputa Descartes-Regius sobre el dualisme), com l’anàlisi de disputes més modernes de filòsofes i filòsofs contemporanis (com ara la confrontació d’idees sobre la justícia social entre les filòsofes Nancy Fraser i Judith Butler). Es vol que la presentació del context en el qual van sorgir aquests debats, i l’anàlisi crítica de les raons que es van oferir per defensar les diferents postures, ens ajudi a millorar la nostra comprensió dels temes filosòfics tractats.
Les 10 disputes que es presenten són les següents:
“La defensa del nadiu americà: controvèrsia de Bartolomé de las Casas amb Ginés de Sepúlveda” a càrrec d’Andreu Grau (UB).
“Lucrezia Marinella i Moderata Fonte versus Giuseppe Passi. Moments de la querelle des femmes” a càrrec de Rosa Rius (UB).
“El debat entre Bertrand Russell i Frederick C. Copleston sobre l’existència de Déu” a càrrec de Josep Macià (Logos/BIAP, UB).
“Directament o per mitjà de conceptes? El debat sobre com el llenguatge arriba al món” a càrrec de Genoveva Martí (ICREA, Logos/BIAP, UB).
“Justícia distributiva: John Rawls vs. Robert Nozick” a càrrec de Pablo Magaña (UPF).
“La polémica Popper-Kuhn sobre la racionalidad en la ciencia” a càrrec de José A. Díez Calzada (Logos/BIAP, UB).
“La polèmica entre Nancy Fraser i Judith Butler sobre la justícia social” a càrrec de Marta Jorba (EHU/UPV).
“La polèmica Regius-Descartes: unió psicosomàtica versus dualisme” a càrrec de Salvi Turró (UB).
“Paul Boghossian vs. Richard Rorty: sobre objectivisme i relativisme” a càrrec de Ambròs Domingo (Ins. Torredembarra).
“La crítica a la crítica del subjecte: Françoise Collin i el pensament postmodern” a càrrec de Lorena Fuster (UB).
Aquest és el 18è seminari anual que organitza la Secció de Filosofia Analítica (www.ub.edu/gfa) i es duu a terme entre el gener i el maig de 2020.